zaterdag 24 maart 2012

Excursie Mekrijarvi

Voor het onderwerp Rural Innovations zijn we de afgelopen drie dagen op excursie geweest. Samen met onze docenten Lasse en Simo drie dagen the middle of nowhere in! Midden in de bossen aan een groot meer ligt het science cenre van de universiteit; Mekrijarvi. Een totaal afgesloten stuk van de wereld vlak naast Rusland speciaal gebouwd om gekke wetenschappers in te weg te stoppen, tot ze er weer uit komen met resultaten. Een van onze docenten (ook wel gekke professor genoemd) is zo'n geval die zich een hele zomer had opgesloten in dit onbewoonde stuk land om de beste manier te vinden om woodpellets te verbranden. Gelukkig konden we wel lol maken met deze docenten. Leuke docenten met duidelijk veel liefde voor het vak.

Op woensdag vertrokken we eerst richting Eno voor een excursie. We hebben in deze module al veel gesproken over woodenergy. Het verbranden van hout om daar energie uit te halen. Dit is namelijk erg populair in Finland als alternatief voor fossiele brandstoffen. Een duurzame manier van energie-opwekken die, op kleine schaal, gebieden zelfvoorzienend kan maken. Het werd in ieder geval eens tijd om een keer zo'n boiler van dichtbij te gaan bekijken. De ruimte waarin het zich allemaal afspeelde was best groot, met overal buizen, pijpen en ingewikkelde metertjes. Leuk om een keer te zien! 

Na een koffiestop zonder koffie (klein foutje in de planning), reden we door naar het science centre. Het centre bestond uit een aantal zaaltjes, appartementen en wat kassen. Na een rondleiding en het avondeten nog een gezellig biertje, een spelletje en natuurlijk vroeg naar bed! 



De volgende dag bestond uit theorie-luch-praktijk. 's Ochtends les over woodenergy, en 's middags een praktijkvoorbeeld met blikjes, vuur en woodpellets. Te ingewikkeld om dit allemaal hier uit te leggen... 's Avonds was het dan inmiddels wel eens tijd voor een saunabezoekje! Een echte sauna ontbreekt natuurlijk niet in the middle of nowhere als je in Finland bent. De sauna is altijd dichterbij dan de supermarkt! Het was wel een houtsauna, dus we moesten eerst een vuurtje maken en flink stoken voordat we erin konden. Zoals gebruikelijk in Finland gingen eerst de vrouwen (volgens onze gekke professor omdat de mannen dan erin kunnen als de sauna pas echt warm is. Vrouwen kunnen er toch minder tegen...) en dan de mannen. Na een paar keer afgewisseld te hebben tussen 85 graden en rollen in de sneeuw, was het kampvuur op volle toeren. Kortom: het was ontzettend gezellig!



De laatste dag stond in het teken van presentaties. Presenteren in het Engels blijft toch een lastige bezigheid vind ik. In het Nederlands is het niet zo moeilijk om een woord waar je even niet op kunt komen te vervangen door een andere, maar dat is in het Engels wel anders! Gelukkig waren de docenten enthousiast, en is het dus goed gegaan. Deze dagen in Mekrijarvi heeft onze groep veel dichter bij elkaar gebracht. Het was echt super, we hebben zoveel gelachen! 

Ik hoor trouwens heel veel over het weer daar in Nederland! Ik zie op facebook allerlei berichtjes als 'in de zon zitten' en 'terrasje pakken'. Willen jullie mij daar niet zo jaloers op maken? Het blijft hier maar schommelen tussen de +2 en -2. Elke keer als het wat dooit, valt er meteen weer sneeuw bij. Schiet niet echt op dus. Mijn Fins en Slowaaks worden trouwens steeds beter. Slowaaks is eigenlijk heel makkelijk. Als iemand wat tegen je zegt moet je gewoon 'Dobre' terugzeggen, dan is het altijd goed. Ik leer hier dus nog wel iets! Bedankt voor alle reacties!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten